VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Risico bepaalt de dekking

Geplaatst op: 17-02-2017, 16:00:22

Tijdens de voorjaarsvakantie gaan veel mensen weer op reis. Maar liefst 400.000 gaan de aankomende weken op wintersport. Wie naar het buitenland gaat, doet er goed aan een reisverzekering af te sluiten. Maar welke dekking moet je kiezen en hoe betaal je niet al te veel?

Bedenk eerst, voordat je een reisverzekering afsluit, waaraan de reisverzekering moet voldoen. „Ga je een keer per jaar een weekendje weg, dan is een kortlopende reisverzekering meer dan voldoende”, laat Sandra de Jong van de Consumentenbond weten. „Maar ga je diverse keren per jaar, dan is een handig om één keer een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Daarna heb je er immers geen omkijken meer naar. Bovendien is dat snel goedkoper dan elke keer een aparte verzekering afsluiten.”

Langlopende verzekering

Sluit je een langlopende verzekering af, kijk dan goed naar wat je nodig hebt. Ga je bijvoorbeeld nooit buiten Europa op vakantie, dan heb je niks aan een werelddekking. Het is dan zonde om een reisverzekering af te sluiten die dat standaard in het pakket heeft zitten: immers, hoe uitgebreider de verzekering, hoe duurder.
Naast de basisdekking, het dekkingsgebied, de maximaal aaneengesloten reisduur en het soort reis (privé of zakelijk) wordt bij sommige reisverzekeringen onderscheid gemaakt in een aantal andere modules of dekkingen. Denk aan medische kosten, ongevallen, sporten als wintersport en duiken, automobilistenhulp en vervangend vervoer en reisrechtsbijstand.

Bagagedekking

Maak je je zorgen over je zonnebril, koffer of mobieltje? Bedenk dan dat bagagedekking is niet het allerbelangrijkste onderdeel is van een reisverzekering. Er gelden altijd maximale vergoedingen voor zonnebrillen, camera's en telefoons. Na aftrek van een eventueel eigen risico is de totale vergoeding voor deze voorwerpen vaak heel beperkt.
Ook bij de afsluiting van een annuleringsverzekering moet je opletten. Die neemt vaak een flinke hap uit de premie terwijl de voorwaarden vaak niet echt breed zijn. Pak de rekenmachine er dus bij zodat je hierover een goede beslissing kunt nemen.
Vooral van belang zijn de specifieke activiteiten die je gaat doen. Die vragen soms om een specifieke dekking. Het bekendste voorbeeld is de wintersport”, legt De Jong van de Consumentenbond uit. „Dat is geen standaard dekking. Over het algemeen geld dat hoe risicovoller de vakantie is, hoe beter je je moet verzekeren.”

Wintersportdekking

Zo zijn de kosten om iemand met een gebroken been van de piste te halen alleen gedekt bij een reisverzekering met wintersportdekking. „Om van de piste te worden afgehaald met de helikopter, is een reisverzekering met wintersportdekking nodig. Die is ook nodig om de kosten te betalen voor een eventuele gipsvlucht”, legt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars uit.
Off-piste skiën is bijna nooit gedekt. „In enkele gevallen kan dat bij gespecialiseerde reisverzekeraars, maar dan nog gelden strenge voorwaarden. Wie bijvoorbeeld off-piste gaat zonder een ervaren gids of instructeur is vrijwel altijd uitgesloten van deze wintersportdekking”, waarschuwt Buis. „De kostenteller kan in dat geval flink oplopen.”
Klopt, meldt Annelies Tichelaar van de ANWB, die daaraan toevoegt dat consumenten naast wintersportdekking naar de ongevallendekking moeten kijken. „Stel dat je een ongeluk krijgt waarbij je blijvend invalide raakt of komt te overlijden. Wanneer de dekking Ongevallen is meeverzekerd, keert de reisverzekering uit als de verzekerde tijdens wintersport door een ongeval komt te overlijden of blijvend invalide raakt.”

Off piste

Voor off piste skiën geldt dat echter niet. „Bij de Ongevallendekking is het risico van off piste skiën (ook onder begeleiding) uitgesloten. Dit betekent dat een verzekerde geen uitkering krijgt wanneer hij tijdens het off piste skiën door een ongeval komt te overlijden of blijvend invalide raakt”, vertelt Tichelaar.
Opsporings-, berging - en reddingacties zijn bij de meeste reisverzekeraars onbeperkt of tot een aanzienlijk bedrag gedekt, maar niet bij allemaal, aldus de Consumentenbond die een minimale dekking van €45.000 aanraadt.

Vorig wintersportseizoen belden 1300 wintersporters met de ANWB-alarmcentrale. Twintig procent daarvan is gerepatrieerd met ambulance, gipsvlucht of ligtaxi.

Bron: www.dft.nl van 17 februari 2017

Vorige pagina